De reizen van … Femke, van The Things We Like

Vandaag lees je de antwoorden van Femke, 36 jaar en woont met haar vriend en haar twee jongens (2,5 jaar en 7,5 maand) vlakbij Amsterdam. Ze is studiomanager en heeft een eigen blog: www.thethingswelike.nl Daar schrijft zij over alles wat haar bezig houdt als moeder, over reizen, uitstapjes en mooie dingen.  Reizen doet zij ontzettend graag en zij zorgt ervoor dat zij altijd iets gepland heeft. Al is het nog ver vooruit, als het maar iets is, anders wordt zij onrustig. Ze gaat graag op pad en ze hoopt dat ze haar jongens een stukje van de wereld kan laten zien en wat mee kan geven over andere landen en culturen. Reizen staat voor haar gelijk aan vrijheid, ze wordt er oprecht gelukkig van! 

Waar was je eerste vlucht naartoe?

Naar Portugal. Ik was een jaar of 5 denk ik, samen met mijn broer en ouders. Met Transavia. Grappig genoeg is Portugal
nu nog steeds mijn meest bezochte bestemming en vlieg ik hier minimaal 1 x per jaar heen. 

Zit je het liefst bij het raam of aan het gangpad in het vliegtuig?

Ik zit het liefst bij het raam. Ik vind het iets magisch hebben, het uitzicht vanuit een vliegtuigraam. Het mooiste uitzicht
had ik boven Rio de Janeiro. We maakten een doorstart en terwijl vriendin Anneke, met wie ik 3 maanden naar Zuid Amerika ging, 
peentjes zweette vanwege de doorstart genoot ik intens van de opkomende zon en de prachtige stranden en heuvels van Rio. 
Een andere vlucht die me echt is bijgebleven is in een propeller vliegtuig naar het Indonesische eiland Flores. Dit soort kleine vliegtuigen
gaan nooit erg hoog dus je zag een hoop. Zoooo prachtig, ik zag allemaal kleine eilandjes en een kraakheldere azuurblauwe zee. 

Hoe breng je de tijd in het vliegtuig door?

Bij een lange vlucht kijk ik films. Bij een korte vlucht lees ik. Maar sinds we kindjes hebben hou ik mevooral bezig met mijn twee jongens in het gareel houden haha! 

Reis je graag de wereld over of blijf je dichter bij huis?

Ik heb al flink wat van de wereld gezien en hoop nog veel te gaan zien. De laatste jaren bleven we in Europa. Dat had te maken met de komstvan onze kinderen. Nu ze nog zo klein zijn heb ik niet per se de behoefte (en het geld) om de hele wereld over te reizen. Europa is ook prachtig. We gaan iederjaar sowieso 1 x naar Portugal. Voor komend jaar staat een trip naar Frankrijk gepland met de auto, in de meivakantie. Mijn ouders zijn 40 jaar getrouwd en hebben eenprachtig huis gehuurd in de Midi Pyrenees. Eind van de zomer nog een dag of 10 naar Portugal denk ik. En het jaar erna hopelijk naar Indonesië! 

Ga je met een volledig uitgestippelde route weg of zie je het ter plekke wel?

Ik hou van op de bonnefooi reizen. Hoef echt niet alles gepland te hebben. Met kinderen wil je niet alles aan het lot over laten en ook in het verledenplande ik de eerste dagen van een reis wel. Zodat je even kan ‘landen’. Maar daarna vind ik een goede portie spontaniteit en ‘we zien wel’ heerlijk. Dat geeft vrijheid en dat is precies waarom ik zo van reizen hou.  Maar, ik lees me wel altijd goed in. Dat hoort bij de voorpret! 🙂 

Wat is je mooiste reisfoto?

Poeh. Ik zou het echt niet weten. Ik denk dat de mooiste foto’s voortkomen uit een gevoel. Dat als ik naar de foto kijk, ik weer even terug kan naar dat moment, die mooie plek of die ontmoeting. Er zijn meerdere foto’s waarbij ik dat heb. 

Wat is het meest vervelende dat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

In Bolivia werd ik beroofd. Het was een truc. Terwijl we de bus instapten deed een man alsof hij de chauffeur was. Om een lang verhaal kort te houden: hij vroeg onze kaartjes, wees onze stoelen en praatte vriendelijk met ons. In een onbewaakt moment vroeg hij of ik het raampje naast me open wou zetten en voor ik het wist was hij verdwenen met mijn dagrugzak. Er lag een zwarte rugzak met een paar flesjes water voor in de plaats. Het erge was dat álles erin zat. We moesten nogal haasten voor de bus en dachten, moneybelt, mobiel enz doen we wel even in de bus, dan kleden we ons om. Oh wat voelde ik me ellendig! Ik bleef maar denken..wat als ik niet had weggekeken. Maar later bij de toeristenpolitie werd duidelijk dat de echte buschauffeur vaak in het complot zit en dit hun werk is. Ze zijn er supergoed in en het is binnen 1 seconde gebeurd. Wat was ik blij dat ik niet alleen reisde toen! Ik heb mezelf 1 dag echt ellendig gevoeld, toen hebben we ons helemaal ongans gegeten aan pannenkoeken en bitterballen in een Nederlands café in La Paz en besloten het achter ons te laten. De positieve vibes weer op te pakken. We moesten wachten op mijn noodpaspoort en mochten Bolivia dus even niet verlaten. We besloten om een paar dagen vanuit La Paz naar de jungle te gaan en dat werd een van de leukste trips tijdens die reis. 

Welk land raad je anderen aan absoluut te bezoeken en wat raad je zeker af?

Ik raad eigenlijk niks af. Ieder land waar ik ben geweest was mooi en bijzonder op zijn manier. Brazilië vond ik bijvoorbeeld zo geweldig vanwege de mensen, terwijl in de mensen in Bolivia nou helemaal niet zo aardig vond. Maar daar was de natuur echt wonderschoon. 

Zonder welk item ga je echt niet weg?

Zonder mijn camera ga ik niet op pad! 

Wat staat er bovenaan jouw wish list?

Mijn vriend en ik maakten laatst een family bucket list. Bovenaan staat een reis naar Indonesië, waar de roots van mijn vriend liggen. http://www.thethingswelike.nl/onze-familie-bucket-list/  Maar ook met de camper door Portugal, een roadtrip door Marokko en een bootreis naar Newcastle staan erop. Nu we kinderen hebben ziet mijn lijst er minder spectaculair uit, maar zeker niet minder leuk!  

Wat is je allerbelangrijkste travel tip?

Je hoeft niet álles te zien! Vooral tijdens de 3 maanden die ik door Zuid Amerika reisde kwamen we veel mensen tegen die van hot naar her vlogen in een rap tempo. Wij kozen ervoor om zonder uitgestippelde route te reizen en iedere dag was ‘open’. Daardoor zagen we zeker niet alles maar genoten we wel intens van wat we wél zagen. We hebben in die 3 maanden 1 x in het vliegtuig gezeten en verder alles over land gedaan. Daardoor hadden we ook bijzondere ontmoetingen en zagen we het land letterlijk aan ons voorbij gaan (in de bus of de trein). Ik reis niet om maar alles af te kunnen vinken. Minder dingen uitgebreider zien is dus mijn beste advies. Dan kun je er meer van genieten, geloof me. 

24 gedachten over “De reizen van … Femke, van The Things We Like”

  1. Ik zie veel gelijkenissen tussen de reis-interesses van Femke en die van mij! Heel leuk om te lezen! Zuid-Amerika zegt me wel niet zo heel veel, maar wie weet verander ik doorheen de jaren wel van mening!

  2. Dat lijkt me nog best pittig, om tijdens een lange vliegreis steeds bezig te moeten zijn om je kinderen in het gareel te houden. Ik stel me zo voor dat je dan de tijden mist dat je gewoon een film kon kijken ; )

  3. Leuk om te lezen weer! Zo bestolen worden is echt flink balen, maar knap dat je vervolgens gewoon weer de draad probeert op te pakken en je reis daardoor niet laat verpesten.

  4. Ah, ik dacht al wat Indisch te zien in je kindjes (en natuurlijk ook je vriend) op de gezellige foto van jullie viertjes. Wij willen heel graag een keer naar Indonesië (ik ben in Nederland geboren, maar mijn moeder komt oorspronkelijk uit Jakarta, Java). Ik zie alleen zo op tegen de lange reis. Zelf hebben we het al een keer of 5 gedaan, maar iedere keer vind ik het weer een opgave. Laat staan met een klein kind. Nu is ons meisje (vandaag geworden) ‘al’ 7 jaar, maar toch. Ik zie er teveel tegenop. En de kosten inderdaad. Ze is namelijk heel blij met zee en een zwembad. Maar om daar nu zover voor te reizen. En natuurlijk doe je dan allerlei leuke dingen, eet je heerlijk (makan makan, enak sekali!) en maak je mooie tours. Toch wacht ik denk ik even. En New York wil ik overigens ook nog heel graag doen samen met ons dochtertje 🙂

    1. Ik ben vorige jaar naar Java geweest. Vond het er fantastisch. Het heeft mij heel erg verast. Maar met n kleine meid (gefeliciteerd nog!!) kan ik mij voorstellen dat zo’n lange reis nog heftiger is..

Geef een reactie