In 2016 ben ik 4 maanden in Zuid-Amerika geweest en ben ik een lange tijd verbleven in Cusco, Peru, om vrijwilligerswerk te doen bij een naschoolse opvang. Een fantastische tijd heb ik hier gehad, ik ben gaan houden van het land en haar mensen! Ik vertel je graag iets over een bijzondere dag die ik heb meegemaakt tijdens mijn tijd in Cusco. Wanneer het nieuwe zonnejaar begint, op 24 juni, is het tijd voor het grootste evenement van Peru: het Inti Raymi-festival. In het Inca-rijk was dit het belangrijkste feest van het jaar, wat wordt gevierd ter ere van de zonnegod Inti, in de heilige stad. 

Het Inca-rijk was ooit het grootste rijk van de wereld. Voor de Inca’s was de zon erg belangrijk. Wetenschappelijk wordt gezegd dat het nieuwe jaar begint op 21 juni. De Inca’s zelf maakten gebruik van zonnewijzers (Pacha Unanchaq). Vanaf 21 juni blijft de zon een paar dagen om 12:00 ’s middags op dezelfde plaats schijnen, op 24 juni wordt er uiteindelijk een opwaartse dynamiek zichtbaar. Op die dag werd door de Sapa Inca (de keizer) het nieuwe jaar ingeluid: Inti Raymi. 

Ook nu nog wordt de eeuwige relatie tussen de zon en de mens uitgebeeld. Al dagen voor 24 juni zijn er tentoonstellingen en optredens in de stad. Zowel overdag als ’s avonds wordt er veel georganiseerd. De meeste activiteiten zijn gratis bij te wonen en worden door de stad en grote bedrijven gesponsord. 

Het begin van het festival is in Coricancha, de Tempel van de Zon. De Sapa Inca eert de zonnegod. Het hele spectakel wordt gevoerd in het Quechua, de taal die werd gesproken door de Inca’s, en die nog altijd door velen wordt gesproken in Peru. Wanneer je geen Quechua verstaat is het wat lastig te volgen, al proberen ze het zo waarheidsgetrouw uit te voeren en een reconstructie van de geschiedenis te geven. 

De Sapa Inca wordt op een gouden stoel via Plaza de Armas (het centrale plein in Peru) gedragen naar de ruïne Sacsayhuamán. Dit ligt bovenop een heuvel naast de stad. Hier kan ruim 200 duizend man de ceremonie (die wordt opgevoerd door 500 figuranten) bijwonen. Tijdens de reis die Sapa Inca aflegt wordt er veel gedanst, muziek gespeeld en worden er dingen geofferd. Vroeger werd dit nog echt uitgevoerd, maar de laatste jaren is dat verboden. Er worden bloemen gestrooid en er zijn vrouwen die onderweg met bezems de boze geesten wegvegen. Eenmaal aangekomen bij Sacsayhuamán wordt er een schouwspel opgevoerd door priesters en ‘acteurs’ verkleed als dieren zoals slangen, poema’s en condors. 

 

Ben je van plan rond 24 juni in Cusco te zijn en wil je deze bijzondere dag meemaken, zorg dan dat je lang van te voren zorgt dat je een accommodatie hebt geregeld. Het is de drukste dag van het jaar in Cusco. Niet alleen toeristen, maar ook veel Peruanen komen op Cusco af. Het is mogelijk het spektakel, dat ongeveer 5 uur duurt, in de ruïne Sacsayhuamán bij te wonen. Echter zul je ook daarvoor op tijd moeten zijn. Er worden tickets voor verkocht. Veel mensen beleven het ook op de heuvel naast Sacsayhuamán, of op Plaza de Armas waar tribunes opgezet worden. Wil je daar een plekje bemachtigen zul je ook vroeg moeten zijn. Rond zonsopkomst zitten de eersten al (vooral lokalen), gewikkeld in een plaid, met ontbijt en warme thee.

Wij hadden verwacht nog wel wat ontbijt te kunnen halen voordat we een plekje zouden zoeken op Plaza de Armas, maar alles is zo vroeg op deze dag nog gesloten. En de tribune is snel vol, dus besloten wij toch te gaan zitten. Uiteindelijk hadden we zo goed als de laatste plekjes bemachtigd. Denk er wel aan wanneer je zo vroeg gaat zitten dat het nog koud is! Zolang de zon nog niet schijnt is het rond die tijd in Peru koud, het is winter. Het kan ’s nachts onder 0 zijn, dus het duurt even voordat het overdag opwarmt. Neem dus zeker iets warms mee voor de ochtend! Neem ook zeker wat te eten mee. Wil je de hele ceremonie bij Plaza de Armas bijwonen dan zul je zeker wel tot ongeveer 11:30/12:00 zitten. Wanneer je eenmaal een plekje hebt gevonden ga je namelijk niet meer weg! Wij hadden het geluk hele lieve Peruanen naast ons te hebben die ons lieten mee-eten. Het spektakel bij Sacsayhuamán duurt nog tot laat in de middag. 

‘S avonds is er de mogelijkheid om de dansgroepen, die overdag hebben meegedaan, op Plaza de Armas te zien. Veel groepen zijn daar nog aanwezig om je nog even te laten genieten van de prachtige Peruaanse cultuur. Een hele speciale dag om nooit te vergeten! Zorg dat je er bij bent! 

10 thoughts on “Zonnefeest Inti Raymi in Cusco

 1. Jenny - ikreis.net

  Ik hoorde een paar maanden geleden voor het eerst van dit festival. Het lijkt me erg bijzonder om mee te maken.

  Tof filmpje!

  1. Globalizious

   Dat is dan best toevallig!! Niet zo heel veel mensen kennen het..

 2. Lijkt me heel speciaal en tof om mee te maken. Wat lief dat jullie mee mochten eten met jullie buren op de tribune. Heel gaaf, zo tussen de locals.

  1. Globalizious

   Ja hè!! De Peruanen zijn allemaal mega lief en geïnteresseerd. Fantastisch volk.

 3. Wat een gaaf festival om mee te maken! Heel tof!

  1. Globalizious

   Jaa dat was het idd zeker!!

 4. Wat gaaf! Ik vind een festival op reis zo bijzonder om mee te maken. Dit festival lijkt mij ook heel tof!

  1. Globalizious

   Ja dat is idd bijzonder!! Zoiets lokaals, heel interessant.

 5. Wat bijzonder om zoiets mee te maken! Leuk filmpje ook!

  1. Globalizious

   Het was idd zeker bijzonder!

Geef een reactie