Al zo’n beetje mijn hele leven kom ik jaarlijks in Zwitserland, met mijn bikini mee in mijn bagage! Mijn opa kwam vroeger voor zijn werk veel in Zwitserland en Duitsland en besloot in 1979 in een klein dorpje op 1550 meter een huis te laten bouwen, evenals een aantal andere Nederlanders. In Oberurmein, kantoon Graubunden, precies 1000km vanaf Nederland staat dit huisje. Bijna 40 jaar later is het nog altijd in de familie en komen we er allemaal jaarlijks. Ik heb zelfs mijn eerste stapjes hier gemaakt.

Het zal iedereen wel bekend zijn dat veel mensen bruin terugkomen van wintersport, maar dat ik vaak in mijn bikini op ons terras lig is voor veel mensen moeilijk te geloven en voor te stellen. Je bent toch in de winter, in de sneeuw, hoog in de bergen; hoe kan het dan warm genoeg zijn om in je bikini te liggen? Ik snap dat het wat onwerkelijk klinkt, maar leg je graag uit hoe dat precies zit.

Ons huisje is op 1550 meter, hoger bij de zon, zou je zeggen. Maar de afstand tussen zeeniveau en 1550 meter is relatief klein dat je daar eigenlijk niks van merkt. Wat je wel merkt is dat de zon meer kracht heeft, en hoe! In veel gebieden in de wereld is er veel luchtvervuiing, denk maar aan bijvoorbeeld Aziatische landen, waar mensen zelfs met mondkapjes lopen omdat ze die vieze lucht niet willen inademen. Nu valt het in Nederland wat dat betreft wel mee, maar schoon is het niet.

Hier in de bergen is de lucht wel schoon. Hoeveel auto’s rijden hier nou per dag? Wij zitten in een klein gebied, dus echt veel bezoekers komen er niet. De meesten komen vanaf huis, lopend naar de piste, hebben dus geen auto nodig om te kunnen gaan skien. Fabrieken zie je hier ook niet, geen uitstoot van hen dus. De luchtvochtigheid is natuurlijk hoog in de bergen, maar zolang er weinig gassen zijn waarmee het wordt vermengd blijft de lucht schoon.

De ultraviolette straling die vrijkomt van de zon wordt dus niet afgezwakt door vervuiling en kan door de schone lucht zijn werk doen. Op zo’n hoogte als ik nu zit is het ook zo dat er weinig begroeiing en bebouwing is. Het is zo dat de UV-straling niet in 1 rechte lijn komt, maar vanaf alle kanten op je neerkomt. Zodra het dus weinig wordt tegengehouden vang je meer straling. Wij hebben hier een aardig vrij uitzicht, weinig groots om ons heen. Wanneer we dus op het terras zitten vangen we veel zon op.

Ook is het zo dat de sneeuw de straling weerkaatst. Je vangt dus 2x meer op. Op een dag met wat bewolking kleur je nog meer omdat ook de wolken de straling weerkaatsen. Het is natuurlijk wel zo wanneer het bewolkt is de temperatuur lager is, het minder warm aanvoelt en je dus minder vaak insmeert, ook een kans om te verbranden. Plus het is zo dat de meesten in het begin van het jaar nog niet zo veel zon hebben gezien en dus sneller kleuren. Het is dus echt zaak in de bergen goed in te smeren en eigenlijk niet op het heetst van de dag buiten te zijn. 

We hebben een thermometer liggen op het terras en bekijken op zonnige dagen de temperatuur. Van de week, op zo’n prachtige heldere dag, hebben we 40 graden gemeten. Wanneer je uit de wind, vol in de zon zit, warmt het dus zo gigantisch op… dat je een bikini echt wel nodig hebt!

36 thoughts on “Bikini aan in de sneeuw! – Echt waar?

 1. Heeeeerlijk! Jij hebt gewoon een zomer- en wintervakantie in één 😉

 2. Idd we hebben weer genoten van de zon!
  En echt waar het klopt dat je in je bikini kunt liggen!! (Mits je daar het figuur voor hebt)

 3. Wat heerlijk zeg, dat je hier ieder jaar naartoe kunt en gewoon lekker (hoe bizar het ook klinkt) in je bikini ligt te zonnen in de sneeuw. En die schone lucht, dat vind ik altijd zo lekker!

 4. svanelven

  Haha wat heerlijk dat je gewoon in je bikini kan liggen. Dan combineer je het beste van beide werelden, perfect!

 5. adminletsexplore

  Wat heerlijk dat het kan hè! Ik woon in Zwitserland en heb al vaker mensen in hun bikini op het balkon zien zitten terwijl ik naar beneden kom op de ski’s. Wat leuk dat dit huisje in jullie familie is gebleven!

 6. laraherbackpackbliss

  Heerlijk die wintersport zon. Wel goed insmeren he!! 😉

 7. Mag ik ook zo’n 2e huisje hebben 😀 Heerlijk om zo in de zon te liggen. Ik heb ook wel eens op de piste van de zon genoten, maar zó warm is het toch nooit geworden in de sneeuw.

 8. Heerlijk toch. Ik denk dat nog veel mensen inderdaad niet weten dat de sneeuw de zon ook weerkaatst.. wat het best wel gevaarlijk kan maken ook. Ik ben niet echt van het wintersportbestemmingen maar lijkt me toch een keer gaaf om te doen.

 9. Bikini in de sneeuw het lijkt mij ook wel wat! Volgende keer neem ik mijn bikini mee op wintersport! 🙂

 10. Heerlijk! Ik hwb nooit geweten dat het ook nog best warm kon zijn op zo’n berg. Leuk om te lezen 🙂

 11. Wat lekker zeg! Ik heb tijdens de wintersport in Oostenrijk ook wel eens in een hemdje op het balkon gezeten. Een bikini had toen ook best gekund maar die had ik natuurlijk niet bij me.

 12. Wat grappig seg, echt een zon- en wintervakantie in één! En wat gek, 40 graden, niet normaal! Zwitersland lijkt me zo’n mooie bestemming, winter én zomer!

 13. Haha geweldig dat je ook je bikini mee neemt naar een sneeuwvakantie. Moet wel zeggen dat ik nooit verbrand met bewolking alleen als er felle zon staat. Hier mag ik mezelf dus altijd goed insmeren.

 14. Wat grappig. Ik ben nog nooit op wintersport geweest omdat het me veel te koud lijkt. Regelmatig hoorde ik dan dat dat reuze meevalt als de zon schijnt, maar ik ben nu pas overtuigd het lijkt me nog steeds koud als de zon niet schijnt trouwens…

 15. Haha dus in de winter is het warmer in Zwitserland dan in de zomer? Lijkt me heerlijk om een huisje in Zwitserland ter hebben

 16. Heerlijk genieten van de zon en de bergen! Ben trouwens wel benieuwd of je ook gebruik maakt van de pistes die in de buurt liggen.

  1. Globalizious

   Ik moet eerlijk toegeven dat ik weinig buiten dit gebied kom. ik ben inmiddels niet n diehard snowboarden meer…. maar genieten in de bergen doe ik altijd volop!!

 17. Jenny - ikreis.net

  Het blijft inderdaad een grappig ervaring, in je bikini in de sneeuw. 40 graden klinkt echt warm!

  Zelf heb ik in IJsland in bikini rondgelopen, maar dan wel in een hottub.

 18. Wat lijkt het mij heerlijk om een familie huisje in zo’n mooi gebied te hebben. Heerlijk. En dat uitzicht, zo mooi! Heerlijk ook dat je gelijk aan je kleurtje kan werken, zo heb je gelijk twee vakanties in één 🙂

  1. Globalizious

   jaaaa dat is het inderdaad!! 2 vliegen in 1 klap! En dat op zo’n prachtige plaats inderdaad. Word er elk jaar weer zo blij van!

 19. Lijkt me echt zalig!!! Alles voor een mooi kleurtje hé, haha 😀

  1. Globalizious

   haha ja zekerrrr! 😉

 20. Jessica - Foodie Feest

  Ik hou niet van wintersport maar de prachtige besneeuwde berglandschappen EN het feit dat je gewoon in je bikini kan zonnen maken het toch wel heel aantrekkelijk om een keertje te gaan 😀

 21. Wat grappig dit contrast. Ik associeer de bergen en de sneeuw met winter en koude. Dus niet met zon, hoge temperaturen en bruin worden.

  1. Globalizious

   Dat doet bijna iedereen.. maar t is gelukkig vaak anders!

 22. Wat een heerlijke combinatie: zon en sneeuw! Je kan in je blogpost merken dat je er echt van genoten hebt!

  1. Globalizious

   Hihi ja dat zeeeker! Fijn dat dat goed is overgekomen!

 23. In de sneeuw in je bikini is dus geen grapje.. Het kan ontzettend lekker zijn als je in het zonnetje zit uit de wind. De wind is natuurlijk de afkoeler…

  1. Globalizious

   Haha neee dat is het zeeker niet!!!

 24. Haha, origineel! Een onverwachte combinatie 🙂 Klinkt eigenlijk wel zalig!

  1. Globalizious

   Het is echt perfect!! 2-in-1!

 25. Ik heb ooit een boven aan een bergpas een lunchpauze gehad van pak ‘m beet drie kwartier. Daarna weer de helm opgezet om mijn motortripje af te maken, maar ik merkte al snel dat ik best verbrand was. Het is dus inderdaad opletten daar zo hoog in de bergen. Maar het is daar ook zo ontzettend mooi!!

  1. Globalizious

   Wat klinkt dat als een fantastische ervaring ook. Geweldig. Je moet onwijs genoten hebben. Speciaal!

 26. Wat bijzonder met je bikini aan in de sneeuw. Ik wist niet dat dit kon!

  1. Globalizious

   Haha ja hè! Het is altijd zo zalig! Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar.

 27. […] Bikini aan in de sneeuw! – Echt waar? […]

Geef een reactie